Search
Archives

Εκπαιδευτική εκδρομή στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού

 Στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου», οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ2΄τμήματος του σχολείου μας επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και  Βερτίσκου και συμμετείχαν στη δραστηριότητα “Θεσσαλονίκη ? Βιώσιμη Πόλη”.

Μια από τις δράσεις μας ως «Ενεργοί Πολίτες» έγινε στη Θεσσαλονίκη με τους Υπεύθυνους του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου. Ο τόπος συνάντησής μας ήταν ο Λευκός Πύργος. Αφού ενημερωθήκαμε για το Πρόγραμμα, χωριστήκαμε σε ομάδες και μπήκαμε στον Λευκό Πύργο και από εκεί ξεκίνησε η εξερεύνησή μας στην έκθεση της ιστορίας της πόλης.

Αφού περιηγηθήκαμε στο χώρο, αντλήσαμε πληροφορίες από τα εκθέματα για το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και συμπληρώσαμε τα φύλλα εργασίας. Κατόπιν συναντηθήκαμε στο μικρό αμφιθέατρο του πέμπτου ορόφου. Εκεί κάθε ομάδα παρουσίασε τα στοιχεία που ανακάλυψε με βάση τα φύλλα δραστηριοτήτων, αξιοποίησε όλες τις πληροφορίες και σχημάτισε μια εικόνα για το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Μετά ανεβήκαμε στον εξώστη του Λευκού Πύργου και παρατηρήσαμε την πόλη από ψηλά.

 Η δεύτερη δραστηριότητα ξεκίνησε με έναν περίπατο από την πλατεία του Λευκού Πύργου στην πλατεία Ναυαρίνου μέχρι την κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου αξιοποιήσαμε τις παρατηρήσεις και τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από συγκεκριμένο πληροφοριακό υλικό. Σε επιλεγμένα σημεία της πόλης εκφραστήκαμε, περιγράψαμε και κάναμε την κριτική μας σε όσα παρατηρήσαμε στο περιβαλλοντικό μας μονοπάτι. Γνωρίσαμε σημαντικά μνημεία της πόλης και συνειδητοποιήσαμε τη σημασία τους τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μιλήσαμε για τον ευεργέτη Παπάφη, την εκκλησία της Νέας Παναγίας, για τα πουλιά της πόλης, τα πλατάνια, το Γαλεριανό Ανάκτορο, συζητήσαμε για προβλήματα, για συμπεριφορές, για λάθη και παραλείψεις. 

                Η δραστηριότητά μας έλαβε τέλος στην κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη ?περιοχή Αγίας Σοφίας- όπου όλες οι ομάδες παρουσίασαν τα καινούρια στοιχεία που συνέλεξαν και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Μέσα από τις δράσεις αυτές συμπεράναμε ότι πρέπει να γίνουμε  ενεργοί πολίτες, ικανοί να επιλύουμε προβλήματα σε σχέση με τη φύση, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την  πολιτική.

Η δραστηριότητα “Θεσσαλονίκη ? Βιώσιμη πόλη”  ήταν  ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Οι εντυπώσεις μας ήταν υπέροχες! Περάσαμε φανταστικά!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ2 τμήματος

  Ακολουθεί ταινία με φωτογραφίες μαθητών/τριών

Comments are closed.

Links: