Search
Archives

Μαθαίνουμε για την κομποστοποίηση!

Την Πέμπτη 12/12/2013 τοποθετήθηκε στο παρτέρι του σχολείου μας ένας κάδος κομποστοποίησης από τους υπεύθυνους του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας. Αρχικά έγινε ενημέρωση προς τους μαθητές/τριες των Ε και Στ τάξεων του σχολείου μας σχετικά με τη σημασία της κομποστοποίησης και στη συνέχεια έγινε η τοποθέτηση του κάδου. Τα παιδιά έμαθαν ότι η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Ας δούμε  τι ρίχνουμε μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης και τι όχι.

  • Κάθε χλωρή μάζα από βοτανίσματα και κορφολογήματα.
  • Φυτικά υπολείμματα, φύλλα, κοτσάνια, φλούδες, ρίζες, κλαδέματα αλλά τα χοντρά μέρη πρέπει να τεμαχίζονται. Πολύτιμα είναι τα φύλλα που πέφτουν από τα δένδρα και ειδικότερα αυτά της οξυάς, της καστανιάς και της βελανιδιάς. Οι βελόνες των πεύκων μπορεί να αποτελέσουν ένα μικρό ποσοστό (10%) της κομπόστας.
  • Το φύλλωμα από τα δένδρα, εκτός από τα φύλλα της δρυός και της καστανιάς, που δε σαπίζουν εύκολα και πρέπει να μαζεύονται χώρια σε σωρό, μαζί με χώμα και μετά από ένα χρόνο να προστίθενται στην κομπόστα.
  • Διάφορα προϊόντα κλαδέματος, άχυρα, καλαμιές, φύλλα, τεμαχισμένες φλούδες δένδρων κλπ., με λίγα ή καθόλου θρεπτικά στοιχεία
  • Οργανικά υπολείμματα της κουζίνας: φλούδες, φύλλα, κοτσάνια, καρποί, υπολείμματα από σαλάτες, τσόφλια αυγών, όχι όμως κρέατα, λάδια, λίπη και καμένα φαγητά.
  • Φλούδες από κρεμμύδια, κατακάθια από τσάι και καφέ αποτελούν εξαιρετική τροφή των μικροοργανισμών και ιδιαίτερα των σκουληκιών, κόκαλα και ψάρια κατά προτίμηση τεμαχισμένα και κοπανισμένα.
  • Τα κατακάθια των αφεψημάτων, εκχυλισμάτων κλπ. από αρωματικά και θεραπευτικά βότανα.

 Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δήμου για την ενημέρωση και ελπίζουμε να συνεργαστούμε σύντομα και για τη δημιουργία του παρτεριού με λουλούδια που μας υποσέθηκαν έτσι ώστε να μπορούμε με το δικό μας κομπόστ να τρέφουμε και να φροντίζουμε τα δικά μας φυτά!

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed.

Links: