Search
Archives

Μια επίσκεψη στο τυπογραφείο!

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, το ΣΤ2 τμήμα του σχολείου μας  επισκέφτηκε το τυπογραφείο των εφημερίδων «Κερκίδα» και «Βέροια». Εκεί  ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων,  κύριος Γ. Γαλανομάτης, μας εξήγησε τη διαδικασία της εκτύπωσης με τη συνοδεία της δασκάλας μας, κ. Παπαδοπούλου Μαρίας.

Εκεί μάθαμε ότι για να εκτυπωθεί μια εφημερίδα πρέπει πρώτα να περάσει από κάποια στάδια. Αρχικά, γράφονται τα θέματα από τους δημοσιογράφους που εμπνέονται από τα ρεπορτάζ και οι φωτογράφοι βγάζουν τις φωτογραφίες.   Ο αρχισυντάκτης ελέγχει τα θέματα και αφού συναρμολογήσουν τις σελίδες τις στέλνουν από τα γραφεία στο τυπογραφείο.

Στη συνέχεια, το τυπογραφείο αναλαμβάνει το θέμα της εκτύπωσης πάνω σε ριζόχαρτα. Ο τυπογράφος παίρνει τα ριζόχαρτα και τα βάζει σε ένα μηχάνημα, το οποίο λέγεται φωτομεταφορείο. Οι σελίδες εμφανίζονται στους λεγόμενους τσίγκους, στους οποίους επάνω βάζουν ένα ειδικό φίλτρο για τη διευκόλυνση της εμφάνισής τους.

Μετά βάζουν τους τσίγκους στην τυπογραφική, η οποία με πολλά μελάνια και με διάφορες κυκλικές κινήσεις τυπώνονται επάνω στο χαρτί. Τέλος, αφού τυπώθηκαν όλες οι σελίδες το τελευταίο στάδιο είναι η σύνθεση και το δίπλωμα, που γίνεται σε ένα άλλο μηχάνημα. Μετά από όλα αυτά τα στάδια, η εφημερίδα είναι έτοιμη να σταλθεί στα περίπτερα, για να την αγοράσουμε.

Αυτό ήταν το πανέμορφο ταξίδι της γνωστής-άγνωστης εφημερίδας! Ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη των εφημερίδων για την ξενάγηση και τη φιλοξενία!

                                                                                                                                              Μαργαρίτα Μπ. , μαθήτρια του Στ2 τμήματος

Comments are closed.

Links: