Search
Archives

Στις Μπούλες και τους Γενίτσαρους…στη Νάουσα…

Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος “Από το χθες στο σήμερα” που υλοποιούν τα παιδιά του Γ1 τμήματος, τα παιδιά της Γ΄ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, κ. Λώτη Παναγιώτας, κ. Σιδεροπούλου Αγνής και κ. Μιχαηλίδου Έλενας, επισκέφθηκαν τη Νάουσα, στις 11/03/2013.

Μιλώντας για τις παραδόσεις της περιοχής μας και αναφερόμενοι στο βασικότερο έθιμο της Νάουσας, «τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες», αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την πόλη της Νάουσας για να το γνωρίσουμε από κοντά. Πρόκειται για ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων και  φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Οι πρωταγωνιστές του εθίμου είναι ο Γιανίτσαρος και η Μπούλα?
Η στολή που φοράει ο γιανίτσαρος είναι πολεμική και αποτελείται από τη φουστανέλα με τα 400 φύλλα, την κοντέλα (φαρδυμάνικο πουκάμισο κεντημένο), το πισλί, τις μπέτσφες και τις βουδέτες στα πόδια, το μαφέσι και το ζωνάρι στη μέση, το γιλέκο με τα ασημικά, το σιλίαχι, τα τσαρούχια, την πάλα (το σπαθί του χορευτή) και φυσικά τον πρόσωπο με το ταράμπουλο περίτεχνα ραμμένο πάνω του.
Η Μπούλα είναι άντρας ντυμένος με φαρδιά φουστάνια και ορισμένα άλλα ρούχα από την τοπική φορεσιά. Το κεφάλι είναι στολισμένο με λουλούδια και φοράει επίσης πρόσωπο αλλά χωρίς μουστάκι. Υπάρχουν 2 εκδοχές για την προέλευση του προσώπου και του εθίμου γενικότερα. Η πρώτη ανιχνεύει τις ρίζες του εθίμου στην αρχαιότητα,τότε που την άνοιξη γίνονταν γιορτές προς τιμή του θεού Διόνυσου, που ήταν ο θεός του κρασιού και της αναγέννησης της φύσης. Η δεύτερη εκδοχή τοποθετεί το έθιμο στον καιρό της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα στο 1705 όπου τα γενναία αυτά παλικάρια αντιστάθηκαν στην προσπάθεια των Τούρκων να κάνουν παιδομάζωμα για να φτιάξουν γενιτσάρους.

Οι Ναουσαίοι μας εντυπωσίασαν με τη φιλοξενία τους. Μας ξενάγησαν στο σπίτι του Γενίτσαρου, έπειτα πήγαμε στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια στην πλατεία της πόλης, όπου παραβρεθήκαμε στο γλέντι με μουσική, χορό και παραδοσιακούς μεζέδες.

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Πίπιλα, γυμναστή/χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου της Νάουσας για την ξενάγηση και τους εκπαιδευτικούς του 4ου Δ.Σ. Νάουσας καθώς και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου για την ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία.  

Comments are closed.

Links: