Search
Archives

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

To Λαογραφικό Moυσείο Βλάχων Βέροιας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης με τις δασκάλες τους, κ. Καπετανάκη Ευμορφία, κ. Βασιλειάδου Αλεξία και κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γλώσσας και της Μελέτης όπου ασχολήθηκαν με τις παραδόσεις, τα έθιμα, τη λαογραφία κλπ.

Τα παιδιά ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου ο καθηγητής κ. Καλαϊτζης Δημήτρης ο οποίος τους μίλησε για τα έθιμα, τις παραδόσεις  και τα λαογραφικά  στοιχεία των Βλάχων. Τα παιδιά είδαν πλούσιο λαογραφικό υλικό (φορεσιές, στολίδια, εργόχειρα…), παλιές φωτογραφίες κ.ά. Τέλος, επισκέφθηκαν και τη βιβλιοθήκη που είναι πλούσια  σε βιβλιογραφία σχετική με τους Βλάχους. Με τα λαογραφικά αντικείμενα διαφυλάττουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, τρέφουμε και συντηρούμε τη μνήμη μας. Το Μουσείο μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει μέσα από την αναπαράσταση και την εξιστόρηση της ζωής των προγόνων μας και μας βοηθάει να εκτιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αποκόμισαν άριστες εντυπώσεις από τη μοναδική και πλούσια σε φωτογραφίες και λαογραφικό υλικό συλλογή μετά και την εμπεριστατωμένη ξενάγηση και τη φιλοξενία από τον κ. Καλαϊτζη Δημήτρη, γι΄αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά. Τέλος, τα παιδιά προσκάλεσαν τον καθηγητή να επισκεφθεί και το σχολείο μας για να δει την έκθεση λαϊκής τέχνης που οργάνωσαν μαζί με τις δασκάλες τους. 

 

Comments are closed.

Links: