Search
Archives

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστοριάς και το λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς επισκέφθηκαν τα παιδιά της Δ΄ τάξης με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Λώτη Παναγιώτας, κ. Μητροπούλου Ολυμπίας και κ. Μιχαηλίδου Ελένης, στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με  το νερό που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τα παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Οι δρόμοι του νερού-Η λίμνη της Καστοριάς” που είχε ως σκοπό την προσφορά βασικών γνώσεων για την κατανόηση της δομής και της λειτουργίας των υδατικών και χερσαίων οικοσυστημάτων και των προϋποθέσεων ισορροπίας τους, κατανόηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των τρόπων επίλυσής τους.

Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΚΠΕ και ενημερώθηκαν για το ρόλο και τη λειτουργία του κέντρου, καθώς επίσης και για την πορεία του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στη συνέχεια με προβολή διαφανειών, βιντεοταινιών και χρήση άλλων εποπτικών μέσων γνώρισαν τις βασικές έννοιες του θέματος και οι μαθητές/τριες αφού χωρίστηκαν σε ομάδες και εφοδιάστηκαν με φύλλα εργασίας και διάφορα όργανα (κιάλια, πυξίδες, θερμόμετρα, βαρόμετρα, μεγεθυντικούς φακούς φωτογραφικές μηχανές κ.ά.) υλοποίησαν συγκεκριμένες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Αργότερα επισκέφθηκαν το ενυδρείο και το λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, που είναι ένας προϊστορικός οικισμός, από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Εκεί τις καλύβες που έφτιαχναν, κυκλικές και ορθογώνιες, τις στήριζαν πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες. Ήταν ο σκελετός για να ανυψώσουν το επίπεδο των σπιτιών γιατί κάποια ήταν χτισμένα μέσα στη λίμνη και κάποια ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε βρισκόταν μέσα στη λίμνη και άλλοτε έξω από αυτή. Υπήρχαν και καλύβες που ήταν χτισμένες κοντά στη λίμνη. Υπολογίζεται ότι ζούσαν τρεις χιλιάδες άτομα. Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.

Comments are closed.

Links: