Search
Archives

προληπτικός έλεγχος για τις ψείρες

Με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα φθειρίασης παρουσιάζουν έξαρση καθώς οι ψείρες της κεφαλής μεταδίδονται πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών. Πολλοί πιστεύουν πως οι ψείρες προτιμούν τα άλουστα μαλλιά, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως  διαφορετική, αφού προσβάλλει εξίσου καθαρά και βρώμικα κεφάλια και είναι πιθανό το 70% των μαθητών δημοτικού να κολλήσουν  έστω και μια φορά στη ζωή τους ψείρες από τους συμμαθητές τους. Ο μόνος τρόπος καταπολέμησής τους είναι ο προληπτικός έλεγχος του κεφαλιού των παιδιών.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Αν και υπάρχει ασάφεια σχετικά με τα δεδομένα που έλκουν τις ψείρες πάνω σε συγκεκριμένους τύπους τριχών, μπορείτε να προλάβετε «το κακό» έχοντας υπόψη τα εξής:

α) Η μετάδοση των φθειρών πραγματοποιείται μέσω επαφής ενός μολυσμένου κεφαλιού με ένα υγιές γι? αυτό και θα πρέπει να κρατάτε τα παιδιά σας μακριά από άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί, ενώ καλό θα είναι να  χρησιμοποιείτε μόνο δικά σας καπέλα, χτένες, κορδέλες για τα μαλλιά, φουλάρια, πετσέτες, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα, διότι εικάζεται ότι αποτελούν εστίες πιθανής επιμόλυνσης αν προηγουμένως έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι φορείς ψειρών.

β) Εξετάστε τα παιδιά σας για την πιθανή μόλυνσή τους χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χτενάκι με το οποίο θα χτενίσετε τα μαλλιά από τη ρίζα προς τις άκρες. Για να διευκολύνετε τη διέλευση της χτένας μεταξύ των τριχών χωρίς να προκαλείτε πόνο και «σπάσιμο» της τρίχας, μπορείτε προηγουμένως να εφαρμόσετε στα στεγνά  μαλλιά ένα κοινό μαλακτικό (conditioner) ενώ θα πρέπει το χτένισμα να γίνεται τμηματικά σε όλο το τριχωτό. Χωρίστε δηλαδή σε τμήματα τα μαλλιά και χτενίστε το κάθε τμήμα τουλάχιστον 5 φορές. Κάθε φορά σκουπίστε με ένα χαρτομάντηλο το μαλακτικό που απομακρύνεται με την χτένα. Τέλος, ξεπλύνετε όλο το κεφάλι με ζεστό νερό.

γ) Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ψείρες παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένη αντοχή στην αύξηση ή τη μείωση της θερμοκρασίας  του τριχωτού, γι? αυτό ευεργετική μπορεί να αποβεί η  συχνή χρήση  ζεστού αέρα στα μαλλιά με το πιστολάκι μετά το λούσιμο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που απευθύνονται στην αντιμετώπιση των φθειρών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλόγιστη χρήση των σκευασμάτων αυτών καθιστά τις ψείρες ανθεκτικές απέναντί τους.

Χρησιμοποιείστε ένα σκεύασμα κατά των φθειρών όχι προληπτικά, αλλά μόνο αν είστε βέβαιοι ότι υπάρχει επιμόλυνση, δηλαδή ενεργός πάθηση. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ζωντανές ψείρες ή αυγά που εκκολάπτονται, χρησιμοποιείστε κάποιο αντιφθειρικό σκεύασμα, αφού διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Αν χρειαστεί να επαναλάβετε τη θεραπεία, θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα 7 ημερών προτού εφαρμόσετε ξανά το φάρμακο.

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες (60 βαθμοί κελσίου) αφού προηγουμένως τα έχετε διατηρήσει έγκλειστα σε πλαστικές σακούλες για περίπου 3 βδομάδες, μια και ο κύκλος ζωής των φθειρών είναι 30 μέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Links: