Search
Archives

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας επισκέφθηκαν στις αρχές του Απρίλη οι μαθητές/τριες των Δ1 και Δ3 τμημάτων του σχολείου μας με τις δασκάλες τους κ. Λώτη Παναγιώτα και κ. Μητροπούλου Ολυμπία. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης και με αφορμή το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με το νερό που υλοποιούν τα δυο τμήματα την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.Το Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.  Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές.

Ένα σημαντικό έκθεμα του Μουσείου, στο οποίο εστίασαν τα παιδιά, ήταν η προτομή του θεού Όλγανου, που αποκαλύφθηκε τυχαία στην περιοχή του Κοπανού και χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ. Ο Όλγανος ήταν γιος μυθικού βασιλιά, που μεταμορφώθηκε σε ποτάμιο θεό και έδωσε το όνομά του στο ποτάμι Αράπιτσα. Στην αρχή τα παιδιά παρακολούθησαν ένα video σχετικό με το μουσείο και τα εκθέματά του, έπειτα ξεναγήθηκαν στους  χώρους του μουσείου και τέλος ζωγράφισαν ό,τι τους εντυπωσίασε.  

Comments are closed.

Links: